Speksteen bestaat in vele soorten en komt uit alle delen van de wereld. Voor het maken van beelden is de steen uit China, Thailand, Australië, Brazilië en India erg geschikt. Deze steen is zacht tot zeer zacht. Speksteen uit bijvoorbeeld Scandinavië is tamelijk hard. Deze wordt gebruikt voor vloeren, tegelkachels en diverse gebruiksvoorwerpen.
Speksteen is een steensoort die een hoog talkgehalte bevat en wat zeepachtig aanvoelt. Een veelgebruikte naam voor speksteen is dan ook zeepsteen.
Speksteen wordt bewerkt door te werken met een rasp en schuurpapier. Het is voornamelijk zittend werk en kost weinig inspanning. We werken met verschillende soorten Steatiet, zoals Speksteen officieel heet. We werken met Chinese steatiet (meestal wit, roze en zwart), en de Braziliaanse steatiet, waarvan de Braziliaanse het makkelijkst te bewerken is.
In onze workshop gaan we vanuit de vorm van de steen werken. Het jezelf laten leiden door de steen geeft hele mooie resultaten. De cursist is vrij zich te uiten in figuratie, non figuratie, abstractie en andere vormen, zolang het maar uit de persoon zelf komt. Het is een vrije manier van jezelf ontdekken in het vormgeven. Door het uiten van je eigen creativiteit jezelf beter leren kennen.
Benodigdheden in chronologische volgorde van gebruik:
THUIS
Beeldhouwen kun je heel goed thuis doen. Wel is belangrijk dat de werkomgeving aan een aantal voorwaarden voldoet. Zorg voor een goede verlichting en richt het zo in dat de ruimte goed schoon te houden is. Het mooist is het wanneer je in een afgescheiden ruimte kunt werken, zoals schuur, garage of tuinhuisje. Maar ook een hobbykamer, kelder of zolder zijn geschikt. En als je een balkon, terras of tuin hebt is het heerlijk om buiten te werken.
Als je zelf thuis zou willen werken met speksteen is het onderstaande wat je nodig hebt.
Tijdens de workshop worden alle materialen kosteloos vertstrekt.
• Speksteen
• Raspen
• Schuurpapier:
• 120 gram droog polijsten
• 400 gram onder water polijsten
• 1200 gram onder water polijsten
• Speksteenwas, boenwas, bijenwas of cerapol